Jak wiadomo stosowanie się do odpowiedniej diety i planu treningowego, jest wyznacznikiem naszych efektów, jednakże pozostaje jeszcze jeden ważny aspekt, który należy do wielkiej trójki - jest to suplementacja. Odżywki typu carbo są również uzupełniane szybko przyswajalnymi witaminami i minerałami, które zwiększają efektywność naszego treningu i [...]
[...] się ze zwiększonym stężeniem czynników prozapalnych i obniżonym poziomem cytokin przeciwzapalnych. Z kolei w innych badaniach wykazano, iż podawanie testosteronu zmniejsza ilość markerów stanu zapalnego zarówno u młodych, jak i starych mężczyzn z hipogonadyzmem. Ponadto wiele badań potwierdza ścisły związek, między stężeniem testosteronu, [...]
[...] dla dorosłych w wieku 18-64 lat. Eksperci WHO zalecają, by wysiłek aerobowy trwał jednorazowo co najmniej przez 10 minut. Obecnie wytyczne WHO sugerują nawet, by zwiększyć ilość wysiłku (np. aerobowego) do 300 minut tygodniowo (lub 150 minut intensywnego treningu tygodniowo). WHO zaleca co najmniej 2 x w tygodniu trening siłowy (lub inne [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] stopniowe wprowadzanie ich do swojej diety. Należy też pamiętać, aby przed gotowaniem fasolę namoczyć (kilka godzin, a najlepiej zostawić na noc). Dzięki temu zmniejszamy ilość substancji wzdymających. Jak jeść fasolę? Jak ją dodać do swoich posiłków? Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, to z pewnością tworzenie posiłków z roślin [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
[...] dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie diet typu low carb lub rotacyjnych, które poprzez swoją konstrukcję pozwalają na zachowanie aktywności metabolicznej. Zmienna ilość węglowodanów w skali tygodnia to okazja do tego, aby nasz metabolizm był zaskakiwany i podtrzymywał swoją wrażliwość na insulinę tak długo, jak tylko się da. Co więcej, [...]
[...] pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w procesach zapalenia, bólu, regulacji [...]
[...] że brzuch jest “wypchany”. Musimy jednak pamiętać, że błonnik jest na tyle istotny w naszej diecie, że nie możemy z niego zrezygnować. Powinniśmy zoptymalizować jego ilość, trzymać się zaleceń dietetycznych i nie przesadzać. Dość często problem występuje również, jeśli szybko dostarczymy zbyt dużą ilość błonnika. Przy zmianach diety [...]
[...] Ważne jest, aby ćwiczyć w bliskim sąsiedztwie upadku mięśniowego. Pamiętajmy, że trening, który najlepiej buduje mięśnie, będzie w stanie również zachować największa ich ilość w trakcie procesów redukcji tkanki tłuszczowej. Okresowo, zwłaszcza przy dużym deficycie kalorii, może być potrzebna nawet REDUKCJA objętości lub/i częstotliwości [...]
[...] metabolizowaniem trucizny, jaką jest etanol. Niemniej duża butelka piwa ciemnego dostarcza ~340 kcal, bo ma też inne składniki, a nie tylko sam etanol. Biorąc pod uwagę samą ilość etanolu i jego wartość kaloryczną: piwo 500 ml 4,5% zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, czyli 126 kcal piwo 500 ml 6% zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, [...]
[...] jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień zmieniasz rodzaj treningu, jego intensywność, wybór ćwiczeń, objętość (ilość serii, ćwiczeń, czas trwania), a co gorsza testujesz co chwilę nowe „diety cud”, to niewiele osiągniesz. Rozsądne jest kontynuowanie treningu przez co najmniej 8-10 [...]
[...] skrzypce grają kofeina i aminokwasy, nie dąży się do podawania węglowodanów, by maksymalizować redukcję tłuszczu. Niemniej u takiej osoby silnej redukcji podlega całkowita ilość węglowodanów w diecie, niektórzy ograniczają podaż do 150-200 g dziennie (600-800 kcal z węglowodanów). Jeśli chodzi o budowanie masy i siły mięśniowej Slater i [...]
[...] 2 tygodnie diety ultra przetworzone lub nieprzetworzone, po których następowała alternatywna dieta przez 2 tygodnie. Posiłki zostały zaprojektowane tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. [...]
Sen jest jednym z najważniejszych czynników dla odnoszenia sukcesu sportowego. Niewłaściwa regeneracja sprzyja pogorszeniu wyników i odniesieniu kontuzji. Na dodatek powoduje to zaburzenia glikemii oraz zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Podsumowanie Diety wysokowęglowodanowe przyspieszają zasypianie oraz skracają czas trwania snu wolnofalowego, [...]
[...] z nadwagą, które wykonywały rygorystyczne ćwiczenia od 18:00 do północy, ryzyko przedwczesnej śmierci i chorób układu krążenia było mniejsze. „Czy pora treningu wpływa na ilość spalonego tłuszczu i uzyskiwane rezultaty? Niedawne badanie sugeruje, że osoby z nadwagą lub otyłością, które wykonują bardziej rygorystyczną aktywność w godzinach od [...]
[...] nerwowego. Kwasy tłuszczowe zazwyczaj stosowane są przez sportowców jako wsparcie dla pracy serca, chroniąc przed działaniami miażdżycowymi. Co więcej, ich odpowiednia ilość w diecie przyczynia się do wsparcia regeneracji. Dawka dobowa to około 1-3 g. Przeciwwskazania do łączenia: podobnie jak grupa antyoksydantów, kwasy tłuszczowe z [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]